Over de Band

The Brussels Concertband heeft zijn roots in het Brusselse Haren. In december 1877 werd de muziekvereniging er opgericht. De voornaamste betrachting van de stichters was: “Het bevorderen van de vriendschappelijke betrekkingen tussen de leden door de muziek…!” En zij slaagden behoorlijk in hun opzet, want tot op heden is de vriendschap steeds als een rode draad doorheen het wel en wee van de band geweven.

Het huidig orkest telt 40 muzikanten, die in het Brusselse, muziek spelen als vrijetijdsbesteding. Ook jonge buitenlanders, die voor hun job in de hoofdstad verblijven, vinden de weg naar het nieuwe repetitielokaal in Neder-Over-Heembeek, zaal Familia! Het internationaal karakter van Brussel wordt weerspiegeld in de bezetting van de concertband. Onder de musici bevinden zich Belgen, Britten, Fransen, Italianen, Noren, Nederlanders, Duitsers, Polen, Oostenrijkers, Australiërs, Spanjaarden en Amerikanen. De eerste doelstelling van de vereniging is dus nog niet voorbijgestreefd. Met verschillende nationaliteiten, talen, opvattingen, maar met een gemeenschappelijke interesse voor de muziek, staat The Brussels Concertband sterk in onze turbulente tijd.

De muzikale leiding van het orkest is in handen van Guido De Ranter, een beroeps. Hij studeerde af aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en is sinds kort Onderkapelmeester bij de Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, op rust. Wanneer hij het dirigeerstokje hanteert bij The Brussels Concertband, dan swingt het de pan uit. Hij maakt ook regelmatig bewerkingen voor het orkest.

In de lijn van de grote ‘big bands’ uit de Verenigde Staten, verovert The Brussels Concertband de harten van de liefhebbers van jazzy, swingende muziek en iedereen gaat uit de bol bij de meeslepende medleys van Glenn Miller, Count Basie, Benny Goodman,… een succesformule dus! De band treedt ook regelmatig op samen met vocalisten, wat zonder twijfel een meerwaarde geeft aan de show.